Wil je een vijver in je tuin? Let dan op deze dingen

Wil jij ook een vijver in de tuin? Dat is een leuke toevoeging aan je buitenruimte! Om een vijver te creëren, bedenk je eerst hoe je wilt dat het eruitziet en hoe groot het moet zijn. Je kunt ook nadenken over welke planten je erin wilt laten groeien en of je er vissen in wilt hebben. Er zijn verschillende opties om uit te kiezen, zoals vijverbakken of vijvers met speciale folie. In dit artikel geven we je graag meer informatie over deze verschillende mogelijkheden, zodat je goed geïnformeerd aan de slag kunt gaan.

Een pomp

Een vijverpomp zorgt ervoor dat het water in de vijver beweegt, zodat er meer zuurstof in komt. Als het water stilstaat, is er meestal niet genoeg zuurstof, wat problemen kan veroorzaken zoals de groei van algen. Deze algen kunnen eruitzien als draden of zwevende deeltjes. Als er te weinig zuurstof in het water is, kunnen vissen en andere waterdieren in de vijver doodgaan. Een vijverpomp kan helpen om de waterkwaliteit in de vijver beter te maken en ervoor te zorgen dat het leven in de vijver gezond blijft. Als de vijver goed is aangelegd met speciaal materiaal en verschillende soorten waterplanten, dan heb je geen vijverpomp of -filter nodig.

Niet alleen voor een visvijver

Een pomp is niet alleen noodzakelijk in een visvijver, maar ook in een zwembad. Het zorgt ervoor dat het water zuiver blijft en goed wordt gefilterd. En het hout het water mooi helder.

Wil je zwembad producten kopen? Bekijk dan eens de website van Peekoi.

Vissen

Een vijver is natuurlijk een stuk leuker met vissen. Er zijn veel soorten vissen die je kunt kiezen, zoals koikarpers en goudvissen. Koikarpers vallen op door hun kleur en grootte, maar dat geldt ook voor goudvissen. Het is leuk omdat je zo de vissen goed kunt zien. Er zijn ook vissen die er juist uitzien als hun omgeving. Er zijn ook vissen die vooral aan de oppervlakte blijven, zoals rozette en winde. Deze zijn ook leuk, omdat ze hun eten aan de oppervlakte van het water zoeken en niet diep erin. Bekijk anders het gehele assortiment op Peekoi.nl.

Waterplanten

Een lege vijver ziet er niet zo mooi uit. Het is slim om diverse waterplanten te gebruiken. Wist je dat waterplanten ook een functionele rol spelen in het water? Ze helpen het water schoon te houden, vooral als je zuurstofplanten kiest. Dit is ook goed voor de vissen in de vijver, omdat zuurstofplanten zuurstof geven aan de vissen. Je kunt bijvoorbeeld waterpest of bronmos kiezen en ze in plantmandjes planten. Het is ook leuk om drijvende planten in de vijver te hebben. De geschikte planten hiervoor zijn bijvoorbeeld kikkerbeet en waternoot. Hoe ga jij je vijver vormgeven?